Foto: Jens Dresling

Foto: Jens Dresling

Pressefoto

Denne blog handler om en pressefotografs tanker om sit arbejde.

Canon 1D mk IV fieldtest

TeknikPosted by Jens Dresling Sun, December 20, 2009 21:00:59
For et par uger siden havde jeg fornøjelsen af at teste Canons nye flagskib på promarkedet – Canon 1D mk IV.Jeg lånte et kamera og 4 objektiver 16-35, 24-70, 70-200 og en 400/2.8 af Canon Danmark.

Meningen var at jeg skulle prøve kameraet på de opgaver jeg normalt laver for Politiken.dk., nemlig nyhedsreportage og sport.

World AIDS dag på Nytorv i København. 16-35/2.8 1/320 1250 iso, auto hvidbalance

Kameraet var et ”sample” kamera, altså ikke et samlebåndskamera. Canon har ikke stillet nogen som helst betingelser andet end at jeg skal fortælle at testkameraet altså ikke er et helt færdigt produkt.Jeg er pressefotograf og ikke prof. tester som f.eks. min gode ven Rob Galbraith. Derfor må I tage min test som en ”hands-on” fra en helt almindelig dødelig fotograf.
 Vil I helt ind i detaljerne så må I vente til Rob eller andre gode kræfter får fat i et kamera og gennemtestet det.Jeg har altså brugt kameraet i fire dage på vagt på Politiken.dk. og før det på nogle fridage hvor jeg har taget det med til ishokey, håndbold og fodbold. Desværre ikke i kontrastfyldt lys, der jo var mk III´erens store problem.

Statsministerens ugentlige pressemøde. 70-200/2.8 1/160 800 iso manuel hvidbalance.

Jeg bruger selv 2 Canon 1D mk II og 1 Canon 1D II N samt en 5D. Jeg har altså ikke været gennem det trasumatiske forløb mange kolleger har haft med Canon 1D mk III og en autofocus der ikke virkede særligt godt.

 Så jeg er altså ”hoppet” fra mk II til mk IV. Mine mk II´er har kørt uafbrudt og uden problemer de sidste 5 år og men nu trænger de til en udskiftning. Jeg skal med andre ord have nye kamerarer og har med spænding set frem til Canon 1D mk IV.

 Holder den så hvad den lover? Er den lige så pålidelig som mine gamle mk II´er. Ja, det gør den og ja det er den.. For at tage det vigtigste først: 

Autofocus

Det er selvfølgelig det mest afgørende for mk IV´eren. Kan den stille skarpt?
Fodbold i Farum: 400/2.8, 1/800 2500 iso Auto hvidbalance

Det gør den. Tilsyneladende. På almindelige opgaver med 16-35 og 70-200 har jeg ikke haft nogen problemer. Jeg har brugt helt nye canon objektiver og mine egne godt brugte. Jeg har ikke haft nogen problemer. Det er skarpt altsammen. Vidvinkel- og telezoom, ingen problemer.

Fodbold i Farum: 400/2.8, 1/800 2500 iso Auto hvidbalance

To soundslides ved serier fra de to fodboldkampe jeg lavede er her og her

Første serie er fra Farum Park og her står kameraet på Jpeg og på "standard" i billedstil, skarpheden er "3". Anden serie er fra Parken og her står kameraet igen på Jpeg og billedstil "neutral" og skarphed på "0".

Derimod er det svært at afgøre hvordan kameraets autofokus klare sig til sport. Det er en anelse kompliceret. Canon har valgt 1,3 forlængelse og store filer. Dvs. pixels er meget små og derfor anbefales man bruge hurtigere lukketider end normalt. Ellers kan der opstår bevægelsesuskarphed.

På det betakamera jeg brugte skød jeg kun jpeg og første fodboldkamp kørte jeg 1/800. Jeg burde måske have kørt på 1/2000 eller deromkring. Der er en del bevægelsesuskarphed i nogle af billederne og det gør det svært at bedømme autofokusen nøjagtigt.

Ved fodboldkampen i Parken brugte jeg 1/3200 så her er der ingen bevægelsesuskarphed. Tilgengæld er de fleste af billederne lidt backfokuserede omkring 30 cm. Om det skyldes kameraet, objektivet eller autofokusen er svært at sige. Om resultaterne kan jeg dog sige at de er meget ens. Dvs. autofokusen følger motivet og jeg har ikke haft den typiske fejl, som f.eks. at fokusen pludselig er på tilskuerpladserne i baggrunden. Tilbage er at vente på mere indgående test af kameraet, før vi ved 100 % om kameraets autofokus er ok.


Filerne ser meget flotte ud, men de er store - 46 MB. Det er en ordentlig mundfuld, men kameraet løber ikke træt, den buffer er næsten ikke til at skyde fuld (med jpeg large), selv om jeg brugte ret gamle CF kort. Skal man anskaffe sig det kamera, skal der altså også være lidt penge tilovers til nye og større kort. Jeg brugte 2 og 4 GB kort til testen, hvor jeg kun skød jpg.

Filstørrelsen kommer til sin ret når der scores i den modsatte ende..... 400/2.8 1/800 2500 iso. Auto hvidbalance

Det er et kamera man tager mange billeder med – 10 i sekundet – og så reagere det hurtigt. Jeg kan ikke måle det, men det føles som om udløseren er hurtigere end mine gamle mk II.

Kameraets display er ganske enkelt fremragende. Knivskarpt og lyst. Knapper og kontakter sidder rigtig godt, men dog noget anderledes fra mk II men ikke fra mk III.

 Jeg har desværre ikke prøvet at sende trådløst fra kameraet. Canon laver jo deres egen Wi-Fi transmitter, men kameraet er også forberedt for brug med Eye-Fi SD kort. Forberedt på den måde at kameraet ikke slukker midt i en transmission. Det er godt at vide muligheden er der.Fodbold i parken. 400mm/2.8 1/2000 3200 iso. Auto hvidbalance

1,3 crop i kameraet har jeg personligt ikke noget imod. Det passer fint til det jeg laver, min 400 bliver altså stadigvæk til en 520 bl. 2.8, ikke dårligt. Nogle vil måske gerne have haft et fullframe kamera, men ikke jeg.Fodbold i Farum: 400/2.8 med konverter: 520mm/4.0, 1/800 5000 iso Auto hvidbalance.

Håndbold i Frederiksberg Hallen: 200/2.0 1/1250 3200 iso. Manuel hvidbalance.

ISO. Du kan i teorien køre op til 102.400 iso. Gør det ikke. Jeg synes 12.800 iso er acceptabelt til avis og netbrug. Op til 8000 iso synes jeg alt er godt, støjen er ok og farvegengivelsen er fin. 3200 iso står fantastisk flot synes jeg. Jeg ville ønske Canon havde sparet lidt på filstørelsen og gjort noget ved de høje iso. Men alt i alt er det ok.

Politiets vandkanon præsenteres: 16-35/2.8 1/640 800 iso. Auto hvidbalance

Video. Hvad skal vi med det pjat. Tja, hvis vi vil have job om et par år, så skal vi kunne lave en hurtig video til nettet uden brok hvis I spørger mig. Med mk IV ´ren er der lige som i 5D mkII mulighed for at lave video. Tiden forhindrede mig i at sætte mig rigtig grundigt ind i funktionerne, men det afholdt mig ikke fra at prøve da politiet præsenterede sin nye vandkanon. I modsætning til de kolleger der skød med både still og videokamera, havde jeg det hele samlet i én enhed og det gjorde det selvfølgelig hurtigt at skifte fra det ene til det andet. Med øvelsen tror jeg det er en rigtig god ting. Lyden er ikke noget at skrive hjem om, men der er stik til en ekstern mikrofon på siden af kameraet. Ellers må man gøre som jeg gjorde i Ålsgårde, og lave interview og cleansound med min Edirol lydoptager. Jamen, hov det kan man jo også med 5D mkII. Ja, det kan man, men man kan ikke tage til fodbold i Parken bagefter og komme hjem med de resultater jeg fik den torsdag. 


Klimaaktivister klipper håret af sig selv ved Bella Center. 16-35 1/160 500 iso. Auto hvidbalance.

Anden oplevelse med stills/video var en demonstration ved Bella Center. Klimaaktivister klippede håret af sig selv i protest mod forhandlingerne. Her var det heller ikke noget problem at lave begge dele. Polfoto og AP fik stills, nettet fik video redigeret helt enkelt i iMovie, alle var glade…. Lyden ville helt klart blive bedre med en extern mikrofon, men den interne mikrofon kan i en snæver vending klare det. Link til politiken.dk/tv her.

Videoen i bedre opløsning findes her (men det tager nok lidt tid at uploade den).


Batteriet holder rigtig længe. En hel kamp i Farum, næsten 1.000 eksporneringen og godt med displaytid fik batteriet ned på 80 %, så det går rigtig godt med stills. Laver man meget video er det derimod en anden snak, det burger den mere strøm.


Så er der de små detaljer som f.eks. muligheden for at finjustere sin hvidbalance.

Eller at øjekorrektionsknappen ikke sidder så man uforvarende kommer til at dreje på den.

Skyderi på Frederiksberg: 100-400/5.6 1/400 2500 iso.

Tilbage er der kun at konkludere at med den nye Canon 1D mk IV er afløseren for mine trofaste mk II ´er fundet. Og ikke nok med det, jeg har meget bedre muligheder for at passé mit job på nettet, og meget enkelt kan lave både video og stillbilleder.

Det kan jeg lide:

Autofocus – den virker!

10 billeder pr. sekund uden du løber tør for bufferplads (med jpeg L)

Autowhite – den virker forbløffende godt.

Knapper og kontakter sidder godt og intet kan falde af.

Video – det gør mk IV til markedets førende kamera for pressefotografen. Det eneste kamera der kan lave bade HD video og bruges til nydhedsreportage og sport.

Høj iso: op til 6400 iso er flot, 12.800 er acceptabelt til avisbrug.

Batterilevetiden til stillbilleder.

Den indbyggede mikrofon er ok i en snæver vending, ekstern kan anbefales.

Det kan jeg ikke lide:

Filstørelsen er lige stor nok til pressebrug.

Det ville have været bedre hvis Canon havde lavet filerne mindre og forbedret høje iso så f.eks. 12800 var mere anvendeligt.

  • Comments(8)//foto.dresling.com/#post169